HÍRLEVÉL


Iratkozzon fel rendszeresen megjelenő hírlevelünkre és garantáltan az elsők között értesítjük újdonságainkról, akcióinkról!

Név:

E-mail cím:





Epidemiológia

Az 1990-es évek közepén a világon a cukorbetegek száma megközelítette a 100 milliót.
Bizonyos előrejelzések szerint számuk a következő évtizedben megkétszereződik.
Sokan megkongatták a vészharangot, hogy íme ismét itt egy civilizációs betegség.

Tényleg az új kor új "járványa"?
 
Történelmi adatok
Kr. e. 1500-ban már ismert volt a ritkán előforduló betegség, az ősi kínai és indiai orvostudományban.
A diabetes elnevezés - Demetriosz görög orvos:  túláradó vizeletürítés
A diabetes mellitus - 1674-ben Thomas Willis: megízlelte a beteg emberek vizeletét és ez alapján nevezte el mézédesnek.
 
A cukorbetegség okai
a hasnyálmirigy által termelt, szervezetünk cukoranyagcseréjét szabályozó inzulinból kevesebb van, 1. Típus: IDDM (inzulinfüggő DM)
vagy ún. inzulin rezisztencia áll fenn (hiába van elegendõ inzulin, hatását nem tudja kifejteni), 2. Típus: NIDDM (nem inzulinfüggő DM)
 
Gyanújelek
 
állandó és tartós szomjúságérzet
Túlzott folyadékfogyasztás és vizeletürítés
Bőrviszketés, végbéltáj vagy a nemzőszervek körüli, nehezen csillapítható viszketés is
kisebb sebek is nehezen gyógyulnak
jó étvágy ellenére is fogyás
ha a felmenő rokonok között is volt cukorbeteg
ismeretlen eredetű ideggyulladás
 nehezen gyógyuló, gennyes fertőzések
 
Diagnózis
Vércukorszint mérés
Terheléses vércukor vizsgálat
 
Cukorbetegség szövődményei
Makroangiopathia:
Atherosclerosis
Kardiovaszkuláris betegség
Vesekárosodás
Végtagi érszükület
Keringés zavar
Gombás fertőzések
Nehezen gyógyuló sebek, Fekélyek
 
Mikroangiopathia :
Retinopathia
Szürkehályog
 
Étkezési tanácsok
Szénhidrát bevitel szigorúan ellenőrzött, kenyéregységben számolt, DE nem tesz különbséget a lassú és gyors szénhidrátok között
Dietetikus javaslatai mellé érdemes néhány kifejezetten gyógyító táplálékot ismerni
 
Csicsóka
Észak-Amerikában õshonos növény, az indiánok legfontosabb élelmiszere volt.
Kedvezõen befolyásolja a vércukor és az inzulin-szintet.
Inulint tartalmaz, ami 96%-ban fruktózzá (gyümölcscukorrá) válik. Fruktózból a cukorbetegek is képesek inzulin nélkül is 30g-ot hasznosítani.
Kedvezõen befolyásolásolja az éhségérzetet, ezáltal csökkenti a falánk evéskényszert, mely segít az elhízás megelõzésében is.
 
Olajos magvak, dió, mogyoró
Lassú szénhidrátnak számítanak, emiatt kivédik a hirtelen inzulinszint-emelkedést.
Magas E-vitamin tartalmuknak köszönhetõen csökkentik az inzulin-igényt, és védik a szervezetet a cukorbetegségben keletkezõ szabadgyökök káros hatásaival szemben.
Nagyon magas kalóriatartalmuk miatt nagy mennyiségben fogyasztásuk nem javasolt, elhízáshoz vezethet.
 
Hüvelyesek, bab, lencse, szója
Vízben oldódó rostanyaguknak, a mézgának és pektinnek az étkezés után hirtelen fellépõ vércukorszint-emelkedést védik ki, ezáltal csökkentik az inzulin szükségletet.
Ezért a viszonylag magas szénhidrát-tartalmuk ellenére is alkalmasak a cukorbetegek részére.
Magas cink-tartalommal bírnak, ami azért fontos, mert a cukorbetegeknél igen gyakori a cink-hiány. A cink javítja a szervezetben lévõ inzulin hasznosulását, így a magasabb cink-tartalmú étrend segít a vércukorszint normalizálódásában.

Vöröshagyma
A hagyma egyik hatóanyaga a difenilamin, ami a hasnyálmirigybõl az inzulin kiáramlást segíti. Ez az anyag nagyon hasonlít arra a vegyületre, amit gyógyszerként alkalmaznak cukorbetegek kezelésében.
 
Búzakorpa, zabkorpa, teljes kiõrlésû gabonák
Magas rost-tartalmuk lassítja a szénhidrátok felszívódását, ezzel mérséklik az étkezés utáni vércukorszint-emelkedést.
Magas B-vitamin (B1, B2, B3, B5, B6, B9) tartalmuk kedvezõ a szervezet szénhidrát-anyagcseréjére. Cukorbetegségben a nagyobb mennyiségû vizelet-termelõdés és ürítés, illetve a vesemûködés megváltozása miatt nagyobb a B-vitaminok vesztesége, ezért nagyobb mennyiségben kell bejuttatni õket.
Viszonylag magas króm-tartalmuk miatt is ajánlott a fogyasztásuk, egy vizsgálat szerint a cukorbetegek 90%-a krómhiányban szenved. A króm nagyon fontos faktora a cukor-anyagcserének, az ún. cukortolerancia-faktor alkotóeleme, ami elõsegíti a cukor beépülését a máj-és izomsejtekbe, ezáltal csökkenti a vércukorszintet. Ez a cukortolerancia-faktor megtalálható a magasabb cukortartalmú növényekben is, azonban sajnos a feldolgozás, cukorfinomítás során tönkremegy.
 
Antioxidánsok szerepe
Antioxidánsok: Béta-karotin, C-vitamin, E-vitamin, szelén
A magas vércukorszint rengeteg szabadgyököt szabadít fel, ezek káros hatásainak kivédésére szükségesek az antioxidánsok
Szervezet elsavasodásának csökkentése
Erek és idegek védelme
Sebgyógyulás elősegítése
 
Telítetlen zsírsavak
Omega 6,9 zsírsavak: koleszterin anyagcserét segíti, védi az ereket (macroangiopathia)
Halolaj, ligetszépe-olaj, oliva-olaj
 
Gyógynövények
Gingko Biloba: kiserek területén javítja az oxigén ellátottságot (microangiopathia)
Kapor
Fehérbabhéj
Gyermekláncfűgyökér
Kukoricabajusz
Kecskeruta
 
Homeopatia
Sulfur
Secale
Kreozotum
 
Nemeskövek
Citrin elixír:
 reggel, éhgyomorra
 
Mozgásterápia
Cardio mozgás
Keleti mozgásformák: yoga, csi kung
 
 


Dr. Csomai Zita
orvos-természetgyógyász
életmód-tanácsadó és terapeuta