A cukorbetegség és az inzulinrezisztencia – Életmód és étrendi tanácsok

Legalább egy cukorbeteg minden családban van, akár közeli, akár távoli rokonról legyen szó. Népbetegség, ahogy a köz tartja. Nálunk a családban a keresztapukám küzdött vele évekig, elment, és úgy érzem, hogy nem hozzá méltón… Évekig foglalkoztatott a gondolat, hogy miképp lehetett volna ezen a helyzeten változtatni.

Meg kell jegyeznem, hogy amikor kimondják egy tünetről: gyógyíthatatlan, lehetetlenség rajta segíteni – több nehéz élethelyzettel, betegséggel találkoztam, jó néhányat magamon meg is tapasztaltam -, akkor beindul nálam a motor, hogy bizony ennek utána KELL járnom! És hihetetlen vagy sem, de újra és újra rá kell döbbennem, hogy bármilyen betegségről legyen is szó, a megfelelő életmód, A TÁPLÁLKOZÁS A KULCS, így a cukorproblémáknál is! Bár keresztapukámon már nem segít, de bízom benne, hogy sokak számára enyhülést hoz.

Mi is az a cukorbetegség?

Kiindulásképpen nézzük, mit is jelent az, hogy cukorbetegség, amit ráadásul két típusba sorolnak:

 • 1-es típusú (inzulinfüggő): nevezik még gyermek- vagy fiatalkori cukorbetegségnek is, amely az összes diabéteszes eset 5-10%-át teszi ki.
 • 2-es típusú (nem inzulinfüggő): ún. felnőttkori diabétesz, amely 40 éves kor fölött alakul ki.

Pontosítanék, ez már így nem igaz, ugyanis napjainkban a gyermekkori cukorbetegség eseteinek közel fele a 2-es típusúba esik, emiatt az életkorra utaló elnevezés elavult.

Szervezetünkben az inzulin felel azért, hogy a glükóz (szőlőcukor) a vérből a sejtekbe jusson. Egyszerű a menete. Miután elfogyasztjuk az ételt, megkezdődik a táplálék emésztése, a benne található szénhidrátok egyszerű cukrokra bomlanak, amelyek nagy része glükóz. A glükóz belép a vérbe, a hasnyálmirigy pedig inzulinhormont termel, amely a glükóznak a szervezeten belüli szállítását és elosztását szabályozza. A vércukor egy része rövid távú energiaforrásként szolgál a sejtek számára, a maradék pedig hosszú távú energiaraktárakba kerül (zsírok formájában). Ha ez a folyamat megakad, akkor a szervezeten belüli anyagcsere-folyamat omlik össze.

Mindenképpen különbséget kell tenni a két típus között.

 • Az 1-es típusúnál elsődlegesen az inzulintermelés szenved zavart, hiszen a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeinek pusztulása miatt megszűnik annak termelődése, így külső inzulinpótlás szükséges. Ez önpusztító folyamat, autoimmun betegség (az autoimmun folyamatokra eme cikkben nincs lehetőség bővebben kitérni). A leggyakoribb tünetek a fokozott szomjúságérzet, a vizeletürítés, az éhségérzet és a gyengeség.
 • A betegség 2-es típusánál van inzulintermelés, az inzulin azonban nem képes ellátni a feladatát. Ezt inzulinrezisztenciának nevezik, ami azt jelenti, hogy az inzulin kiadja a megfelelő „utasításokat” a vércukor elosztására, ám ezeket a szervezet nem veszi figyelembe. Az inzulin tehát hatástalan, a vércukor-anyagcsere rendellenessé válik. A tünetek ez esetben lassabban mutatkoznak meg. Akár 10-15 éven át is fennállhat anélkül, hogy panaszt okozna, ill. a tüneteket könnyen össze lehet téveszteni egyéb betegséggel. Nemegyszer csak súlyos, késői szövődményei révén ismerik fel. Ha itt zavar támad, akkor az egész szervezet hormonegyensúlya megborul. Az esetek többségében ilyenkor jön létre a PCOS, fokozódik a szőrnövekedés, menstruációs zavarok, bőrproblémák léphetnek fel, elhízás vagy akár meddőség is kialakulhat. De a lista nem teljes, hiszen az IR hatással van a koleszterinszintünkre, a szívünk egészségére, a teljesítőképességünkre, még a hangulatunkra is rányomja a bélyegét. Megjelenhet depresszió, állandó éhségérzet, de magas vérnyomás, puffadás, egyéb emésztési zavarok okozója is lehet.

 

Tanulmányok a cukorbetegség és a táplálkozás összefüggéseiről

Több tanulmány is foglalkozott a kérdéssel, most csak néhány érdekes esetet említenék, hogy jobban átlássuk, megértsük, hogy miért is írtam a bevezetőmben, hogy a gyógyulás kulcsa a táplálkozásban keresendő.

A 20-as években H.P. Himsworth 6 ország (Egyesült Államok, Hollandia, Anglia és Wales, Skócia, Olaszország, Japán) táplálkozásának és a cukorbetegség előfordulási arányának kapcsolatát hasonlította össze. Azt figyelte meg, hogy azokban az országokban, ahol magas a táplálékok zsírtartalma, ott a cukorbetegség gyakorisága is jelentős, míg ahol szénhidrátokban gazdag a táplálék, ott alacsony a cukorbetegség előfordulása. Jó 30 évvel később újra megvizsgálták a kérdést – ekkor négy dél-ázsiai és dél-amerikai országban -, és szintén azt találták, hogy a diabétesz előfordulása abban az országban volt a leggyakoribb, ahol a lakosság táplálkozása jellegében leginkább megközelítette a „tipikus nyugati étrendet, vagyis gazdag volt kalóriákban, állati fehérjékben, zsírokban és ezen belül állati zsiradékokban”.

Az alacsony cukorbetegség-rátával jellemzett országok étrendje ezzel szemben kevesebb fehérjét (azon belül is minimális állati fehérjét), zsírt és állati zsírt tartalmazott. Táplálékuk leginkább rizsből származott. Később kiterjesztették a vizsgálatot 11 közép- és dél-amerikai, ill. ázsiai országra, ahol arra az összefüggésre bukkantak, hogy a legnyugatiasabb módon táplálkozó országok lakosságának a legmagasabb a koleszterinszintje – fentebb már utaltam is rá -, ami szintén egyértelmű kapcsolatban áll a cukorbetegség előfordulási gyakoriságával.

Persze többekben felmerülhet, hogy ezek csak egyszerű következtetések, és egyébként sem megbízhatóak, hiszen érdemes figyelembe venni a genetikát és egyéb tényezőket, mint pl. a fizikai aktivitást. Természetesen ilyen irányú tanulmányok is születtek. Többek között vizsgálták a Hetednapi Adventisták táplálkozási szokásait (vegák vs. mérsékelt húsevők), ahol a vegák érték el a legjobb helyezést, de én most a Washington államban tett vizsgálatról tennék említést, ahol a táplálkozás és a diabétesz összefüggéseit japán származású amerikai férfiak esetében nézték. Az eredmény dióhéjban: körükben négyszer (!) olyan gyakori volt a cukorbetegség előfordulása, mint a Japánban maradt, hasonló korú férfiak között. A cukorbetegség azoknál ütötte fel a fejét, akik a legtöbb állati fehérjét, állati zsírt és étrendi koleszterint fogyasztották, tehát, akik áttértek a „nyugati” táplálkozásra.

Gyanítom, hogy többetek számára ez sem mérvadó, épp ezért Dr. James Anderson egyik tanulmányát vázolnám, ahol a táplálkozás és a diabétesz kapcsolatát vizsgálták. 50 diabéteszes beteg közül 25-en 1-es, 25-en 2-es típusú cukorbetegek voltak. Egyikük sem volt túlsúlyos, és mindannyiuknak inzulininjekcióra volt szüksége, hogy egyensúlyban tartsák vércukorszintjüket. Nem osztották őket csoportokra, hanem az első héten mindenki a konzervatív, amerikai stílusú étrendet fogyasztotta. A rákövetkező hetekben teljes értékű, növényi táplálékot tartalmazó, „vega” étrendet követtek. Nem volt teljesen vegetáriánus a táplálkozás, mert napi egy szelet felvágottal egyenértékű húst (tehát nem bolti felvágottat!) ehettek. A kórházban folyamatos ellenőrzések alatt tartották a vizsgálatban részt vevőket, mérték a vércukor- és koleszterinszinteket, a testsúlyt és a gyógyszerigényt. Lenyűgöző eredmények születtek.

Ugye korábban azt írtam, hogy az 1-es típusú cukorbetegség az, amikor a hasnyálmirigy nem képes inzulint előállítani. Így gyanítható, hogy az étrendi változtatás sem fogja megoldani a problémát. De nem így történt! Dr. Anderson-ék nem ezt tapasztalták! 3 hét teljes értékű táplálkozás után azt figyelték meg, hogy 40%-kal csökkenthették inzulinadagjukat a betegek, vércukorprofiljuk is jelentősen javult, és a koleszterinszintjeik is átlagosan 30%-kal csökkentek!

A 2-es típusú cukorbetegségnél még látványosabb eredményeket tapasztaltak. 25 beteg közül 24 teljesen elhagyhatta az inzulint!

Ha valaki az eddigi eredményeket még inkább fokozni szeretné, akkor a táplálkozás mellé vegye be a testmozgást is! Sőt, kötelező bevennie! Döbbenetes eredmények születtek a megfigyelések során. Az életmódváltás messze hatásosabb és biztonságosabb, mint a gyógyszerszedés.

Még sok hasonló kutatásról lehet olvasni. Ezekre helyhiány miatt nem térnék ki, de jó néhány fellelhető közülük a Kína tanulmány c. könyvben.

Hogyan váltsunk életmódot?

Stressz

Az életmódváltás nem kizárólag a táplálkozás reformálásáról szól, lelki életünkre is figyelmet kell fordítani. Manapság divatos a stresszre ráfogni minden problémát, de be kell látni, hogy ez sajnos nem kizárólag egy „trend”. A mentális stressz sokak életét a valóságban is megkeserítő dolog. Ide tartozik a párkapcsolati, munkahelyi konfliktusok nem megfelelő kezelése, gyakran az anyagi problémák kilátástalansága.

A stressz a szervezet válaszreakciója. A stresszhormon szintje emelkedik, így segíti a sejteket a megfelelő energiaellátásban. Megemelkedik a vércukorszint, és a glükóz képes bejutni a sejtekbe. Ha ez tartósan fennáll, akkor érthető, hogy miként is képes befolyásolni a stressz a cukorháztartást.

Az anyagi problémák egyéb úton is meghozzák a betegségeket, méghozzá úgy, hogy az ember lánya megveszi az olcsó, halott élelmiszereket, mert úgy érzi, kizárólag arra van lehetősége. Tapasztalatból írom, hogy kevésből is lehet teljes értékű táplálkozást folytatni.

A betegség lelki okai

Még mindig nem térünk át a táplálkozásra. Még akkor sem, ha folyton oda lyukadok ki. Előbb nézzük a cukorbetegség lehetséges lelki okait:

 • „Visszafogottság, sóvárgás az után, ami lehetett volna, múltbeli hiányosság feletti kesergés, csökkentértékűség érzése vagy csalódottság. A cukor mindenképpen a szeretettel függ össze, tudatosan vagy tudat alatt a beteg nem tartja magát szeretetreméltónak. A legtöbb cukorbeteg túlsúlyos, ami egy figyelmeztetés, hogy felesleget hurcolok magammal, illetve több akarok lenni, többnek akarok látszani, mint ami vagyok. A cukorbetegségnél nagyon gyakori a szomjúságérzet, ami azt jelenti pszichés szinten, hogy szeretetre szomjazik.” (Váradi Tibor)

Az már világos lehet, hogy az egészségtudatos életmóddal meg lehet előzni ezt a fajta betegséget (is), sőt a már kialakult betegségen is sokat javíthatunk. Akkor most nézzük, hogy min is érdemes változtatnunk, hogy minél gyorsabban túllendüljünk jelenlegi állapotunkon! Leginkább egy nagyméregtelenítéssel érdemes kezdeni, hogy szervezetünk tehermentesítése minél hamarabb megtörténjen.

Hogyan táplálkozzon egy cukorbeteg?

Úgy tartom, hogy a cukorbetegek diétája lényegében megegyezik az egészséges táplálkozás főbb ismérveivel, tehát teljes értékű, élő ételt kell magunkhoz venni. Amire oda kell figyelni, hogy a táplálékmennyiséget arányosan kell elosztani a nap folyamán, 5-6 alkalomra, és lehetőleg azonos időpontokra.

A szervezet inzulinérzékenysége napszakos ingadozást is mutat, ezért az elosztás az alábbiak szerint a legideálisabb:

 • reggeli 15-20%,
 • ebéd 30-35%,
 • uzsonna 10-15%,
 • vacsora 20-25%,
 • utóvacsora 5%.

Azt mindenki tudja, hogy az étkezés utáni vércukorszint alakulása a bevitt táplálék szénhidrátmennyiségétől, és annak felszívódásától függ. Mindenképpen két csoportra kell bontani a szénhidrátokat: egyszerű cukrokra (pl. kristálycukor, méz) és összetett szénhidrátokra (pl. gabonafélék).

Ugye azt mondják, hogy egy cukorbeteg, egy IR-es kerülje a cukorféléket, számolja a kenyéregységeket, és máris könnyebb lesz az élete. Egy picit továbbvinném a szálat. A német szakirodalomból átvett szénhidrát-számítási egység, az ún. kenyéregység szokásos számolása nem tesz különbséget az egyszerű és a komplex szénhidrátok között, s a kenyéregységekből nem derül ki a tápanyag élelmirost-tartalma sem, pedig döntően ettől függ az étkezést követő vércukorszint-emelkedés gyorsasága. Így pl. egy nyers magvakból készült kása nem okoz vércukorszint-emelkedést, míg ugyanez a kása a gabona megfőzése után szignifikáns emelkedést vált ki. A teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér fogyasztása lényegesen kisebb vércukorszint-emelkedést okoz, mint azonos mennyiségű fehér kenyér. (Erre még később visszatérek.)

A táplálékkal elfogyasztott rostmennyiség, a fehérjék és a zsírok lassítják a szénhidrátok felszívódását, így kisebb vércukorszint-emelkedést eredményeznek. A húsok, a halak, a tojás és az olajok nem tartalmaznak szénhidrátot. A sajtok, a túró és a természetes édesítőszerek szénhidráttartalma is elenyésző, módjával fogyaszthatóak. A fentebb említett tanulmányra utalva írom, hogy fontos a zsírszegény és a megfelelő fehérje alapú étrend. Az a hiedelem, hogy húst hússal fogyasszon egy IR-es, cukorbeteg, már rég megdőlt, mégis lassan kúszik be a köztudatba. Bátran vegyük be táplálékaink közé a növényi fehérjéket, és csökkentsük a – szinte korlátlan mennyiségű – húsfogyasztást!

Ajánlott szénhidrátforrások

 • teljes kiőrlésű gabonák és az azokból készült lisztek, tészták és kenyerek, müzlik, korpák;
 • útifűmaghéj;
 • zöldségek, hüvelyesek;
 • olajos magvak;
 • gyümölcsök nagy része;
 • natúr (lehetőleg megbízható helyről származó) joghurt, kefir – ezek kis mennyiségben javasoltak.

Nem ajánlott szénhidrátforrások

 • cukor, méz, növényi szirupok és a belőlük készült ételek, italok;
 • finomított lisztből készült ételek, tészták, pékáruk, darák, puffasztott termékek;
 • kukoricás és burgonyás kenyér;
 • burgonya;
 • aszalt gyümölcsök;
 • banán, szőlő, gyümölcslevek;
 • alkoholos italok.

Minden étkezés tartalmazzon zöldséget vagy gyümölcsöt is, és mellőzzük a félkész és késztermékek fogyasztását.

Ehet-e egy cukorbeteg gyümölcsöt?

Sokan úgy tudják, hogy a cukorbetegség, IR esetén a gyümölcsök tiltólistára kényszerülnek, de valójában szinte mindegyik ehető. A banánnal, a szőlővel és az aszalt gyümölcsökkel kell módjával bánni. A gyümölcsök nagy része leginkább fruktózt, és kisebb részben glükózt és szacharózt tartalmaz. A fruktóz lassabb vércukorszint-emelkedést vált ki, mint a glükóz, és egyébként is az összetett szénhidrátok csoportjába sorolhatók a gyümölcsök nem emészthető rostanyagai is, amelyek mérséklik az étkezés utáni vércukorszint-emelkedés ütemét.

A rostanyagok mellett meg kell említenünk még az antioxidáns hatásukat is, amelyek hatástalanítják a sejtkárosító szabadgyököket, az antociánok és polifenolok pedig segítik a vércukor felvételét. Persze, ez esetben is fontos szem előtt tartani a teljes táplálék elvét, amikor frissen, egészben fogyasztjuk a gyümölcsöket, és nem csak a kifacsart levét vagy kivonatát vesszük magunkhoz. Olyan étrend-kiegészítőket válasszunk, ahol a növények teljes egészében szerepelnek, nem csak a növények egy része.

Ezek alapján láthatjuk, hogy ebben az állapotban sem kell mellőznünk a gyümölcsöket, ráadásul koleszterincsökkentő, emésztésjavító és fogyókúrás hatásuk miatt egyéb jótéteménnyel is szolgálnak szervezetünknek. Természetesen egyéni érzékenység mindig fennállhat, amit szem előtt kell tartani (betegség előmenetele, kezelés típusa, fizikai aktivitás stb.). Valamint egyéb tényezők is befolyásolhatják, mint például: milyen fajtát választunk, mely napszakban, milyen módon készítjük el, és milyen nyersanyaggal együtt tálaljuk (a zsiradék és a fehérjetartalom lassítja a felszívódás ütemét).

Hogyan fogyassza a gabonaféléket egy cukorbeteg?

A gabonafélékről tudjuk, hogy a búza, a kukorica, a köles és a rizsek GI-je (glikémiás index) a legmagasabb, az árpáé és a hajdináé a legalacsonyabb, a többi pedig valahogy e két csoport közé esik. A gabonák elkészítési módja nagyban befolyásolja azok glikémiás indexét. Minél inkább a teljes gabonaszemet „tartjuk” meg, annál kisebb lesz a GI-je. Hogy jobban értsük: a búzadara GI-je alacsonyabb a búza lisztjéhez képest.

Csökkenteni lehet a GI-t konyhatechnikai trükkökkel is. Minél rövidebb a főzési idő, annál alacsonyabb lesz a GI. Célszerű a tésztákat roppanósra főzni, a rizst pedig pergősre, és nem ragacsosra. A savanyú ételek szintén csökkentik a GI-t, tehát a gabonaételek mellé bátran fogyaszthatunk finom zöldségsalátát (téli időben pl. kiválóak a gyökérzöldségből készült saláták) citromlével, esetleg alma-, borecettel megbolondítva/savanyítva.

Mivel tudjuk támogatni szervezetünket?

És most nézzük, hogy a teljes értékű táplálkozáson és a mozgáson kívül mivel tudnánk még megtámogatni szervezetünket, amelyet a megelőzésnél, de a már kialakult állapotnál is célszerű bevetni.

Vitaminok, ásványi anyagok, étrend-kiegészítők

 • Antibiotikum kezelés után, főleg ha az gyakran ismétlődött, zavar keletkezhet az emésztőrendszer, így a hasnyálmirigy működésében is, és a cukorbetegség kezdeti jeleihez hasonló tünetek léphetnek fel. Ilyenkor a legfontosabb az emésztőrendszer egészséges flórájának helyreállítása.
 • Nagyon fontos az omega zsírsavak fogyasztása. Rendszeres bevitelük fokozza a sejtek inzulinérzékenységét, és támogatja a fogyás ütemét.
 • A D3-vitamin képes pozitívan befolyásolni az inzulinháztartást és a zsírsejtek alakulását. A Q10 szedése is javasolt.
 • Ásványi anyagok közül a króm, a cink, a mangán és a vanádium-szulfát, amelyek fokozzák az inzulinérzékenységet, persze kizárólag természetes formában ajánlom a bevitelt. Sokat segíthet a Múmió golyócska vagy a Huminiqum is.
 • Gyógynövények közül a görögszénamag, a fahéj, a ginzeng, a gymnostemma hozhat enyhülést.
 • Az adaptogén gyógygombákat – mint a Cordyceps kapszulát, a Cseppkőgombát vagy a Ganodermát – sem szabad kihagyni a repertoárból.
 • Kicsit méltatlanul hagyva a lista végére, de a csicsóka is legyen életed része.
 • A cayenne bors, a fahéj, a kukoricabajusz, a fehér babhéj, a kapormag és a keserű uborka is kiváló gyógynövények diabétesz esetén, főleg „koncentráltan”, tinktúraként.
 • Amennyiben nincs módunk nekikezdeni a fent említett nagyméregtelenítésnek, mindenképpen ajánlatos májunk működését megtámogatni, erre kiváló a gojilé.

Aromaterápia

Az aromaterápia oldaláról közelítve – Bényi Berni aromatanácsadó és Stadelmann olajak nagy ismerője segítségét kérve – hasznos lehet a következő illóolajok alkalmazása, elsősorban aromalámpában:

 • boróka
 • citrom
 • rozmaring
 • eukaliptusz
 • geránium
 • kakukkfű
 • kamilla
 • zsálya
 • eukaliptusz
 • Stadelmann Asszony megalkotott egy kiváló élénkítő lábkrémet, amely könnyebbséget hozhat az előrehaladottabb esetekben.

Kristályterápia

A kristályok gyógyító hatásairól is már sokat olvashattunk, hallhattunk. A kristályok a kozmikus világ rezgéseinek a hordozói, rezgésükkel energiát tudunk átadni, közvetíteni vagy harmonizálni, így fejtik ki csodás gyógyító hatásukat. A kristályok különböző rezgéseket bocsátanak ki magukból. Olyan finom energiamezőkkel rendelkeznek, amelyek különböző energiákkal töltenek fel, védenek, a belső energiaáramlást szabályozzák. Készíthetünk belőlük drágakővizet, amiből naponta fogyasszunk, vagy viselhetjük magunkon, magunkkal a köveket. A cukorbetegségre a citrint, a kalcedont és a szodalitot választhatjuk.

Mozgásformák

Mozgásformának kiváló a hormonokra csodásan ható Aviva torna vagy a Civirsh tisztító tornája, vagy bármiféle rendszeres (!) mozgás, ami örömet okoz, és segítségével a bennünk felgyülemlő feszültséget könnyedén kiadhatjuk magunkból.

Amit fontos megérteni, hogy a problémák kialakulásáért nem az inzulin a hibás, hanem a helytelen életmód. Mi vagyunk felelősek betegségeink kialakulásáért, így kizárólag mi tudjuk megoldani is azokat. Bár cseppet elcsépelt frázis, de személy szerint őszintén hiszek benne, hogy az öngyógyítás művészete bennünk rejlik, tegyünk magunkért!