Civirsh!

Belső szerveket méregtelenítő, ízületet tisztító és zsírégető mozgásforma

Legidősebb gyermekem pocakba kerülése előtt, több mint 5 évig gyakoroltam harcművészetet (az ATMAN iskolában). Imádtam. Későn kezdtem, a húszas éveim elején… Leginkább a  formagyakorlatok álltak közel hozzám, szinte meditatív állapotba kerültem végzésük alatt, és szerettem az órákig tartó „faállást” is. Persze az elején szenvedtem tőle, de hamar megszoktuk egymást.

Az elmúlt közel 15 évben nem volt időm heti 5x 2 órára lejárni az edzőterembe – persze mondhatjátok, hogy miért nem mentem csak kétszer, és logikus elgondolás is, de a megértéséhez ismerni kellene engem – így próbáltam valami olyan mozgásformát találni, ami illik hozzám, nem kell szétszakadni közben, kevesebb időt „kell” rászánni, de mégis hatásos és mind fizikai valómat segíti, mind elmémet tisztítja, nyugtatja. A Civirsh! gyakorlattal – mint többek között a Shang-gung-gal is – Dr. Danima Damdindorj által ismerkedtem meg (az Ő engedélyével tartom az órákat, tanfolyamot is). Tetszett, amit elmondott a gyakorlatról és az még inkább, amit megtapasztaltam a „torna” közben. Nem szükséges hozzá semmi különleges felszerelés, csak egy kényelmes lábbeli, de akár mezítláb is végezhető. Egyszerű, utcai ruhában is nekikezdhetünk. Feszesít, rugalmassá tesz, formázza az alakot, tisztít, egészséget ad és fiatalít… Engedjétek meg, hogy bővebben is kifejtsem, mit takar az utolsó mondatom.

Civirsh - Zárt falevél„Jaj, a térdem, alig tudok felállni!” – lehet hallani oly sokszor a felkiáltást még azoktól is, akik életük teljében vannak! Erre mondják tőlünk keletre, hogy az öregedés a térdnél kezdődik. Vajon mit értenek ez alatt?

A nem megfelelő táplálkozással, a túlzásba vitt edzéssel, a megerőltető fizikai munkával, a stresszel, a különböző negatív érzelmekkel (félelem, harag, aggódás stb.) számtalan méreganyag, sósav termelődik a szervezetünkben. Ezeknek a savaknak a semlegesítésére testünk bizonyos sókat képez ásványi anyagok és nyomelemek felhasználásával, amik salakanyagokat képeznek a testben és az ízületekben. Az ő számlájukra lehet írni az ízületekben jelentkező erős fájdalmakat, amik olykor görcsöket is előidéznek. Sőt, komoly betegségek alapjául is szolgálnak, mint pl. szívinfarktus vagy agyvérzés.

Természetesen, normál esetben a salakanyagok eltávoznak a testből a kiválasztó szervek (vesék) segítségével, valamint a beleken és a bőrön keresztül. Viszont, ha nagy mennyiségű sav és méreganyag keletkezik a fent említett okok miatt, a méreganyagok képtelenek kiürülni, és lerakódnak a szervezetben. Mivel a kezek, a lábak, a térdek, a boka, a nyak és a váll környékén a hőmérséklet valamivel alacsonyabb a többi testrészhez képest, így először ide csapódnak ki a salakanyagok. Erre utalnak, amikor azt mondják: A test öregedése a térdnél kezdődik.

A „Civirsh” mozdulatai a keleti harcművészeti gyakorlatokon alapulnak. Harcművészeteket különböző okokból gyakorolnak az emberek. Néhányan betegségük gyógyítására, mások önvédelemre, lazításra, többen mozgásos meditációként, hogy elméjüket megnyugtassák, és életüket energiával töltsék fel. Békés és összeszedett állapotot lehet a gyakorlatok által elérni, amely lehetővé teszi, hogy a dolgokat semlegesen ítéljük meg, minden érzelmi zavaró tényező nélkül. Amikor az elme igazán tiszta és nyugodt, a dolgok spirituális jellege kezd feltárulni, kezdünk mélyebbre látni bennük. A harcművészeti gyakorlatokra jellemző, hogy fejlesztik a koncentráló képességet, és kitartóvá teszik az embert. Segítenek, hogy harmóniába kerüljünk önmagunkkal és környezetünkkel. A mozdulatsorok elvégzése támogat abban, hogy képesek legyünk zavarodottság és kétségek nélkül élni a világban, békét és boldogságot találva. Céltudatossá, türelmessé és fegyelmezetté tesz.

Civirsh - VízhajtóA „Civirsh” gyakorlat olyan elemeket tartalmaz, amelyek a külső energiát képesek befelé irányítani, így a testen belüli chi-t növelve a test öngyógyító energiáját mozgásba hozzák. Egy tisztító folyamatot indít el a szervezetben, ami által a test képes regenerálódni és meggyógyulni. Az energia keringése az idegpályák mentén zajlik. Az idegek az 5 tömör és a 6 üreges szervvel és végtagokkal, ízületekkel közvetlen kapcsolatban vannak. A külső khii és a belső khii egyenes kapcsolatban állnak egymással. Az idegek a testben mindent összekötnek, ezért igen fontos kapocs. Ha az energia khii keringése nem akadályozott, akkor egészséges a test. A keleti felfogás szerint a betegségek oka többnyire az egyensúly megbomlása. A csatornákban valahol blokk alakul ki külső okok vagy belső feszültség, stressz eredményeképpen. A blokk eredménye pedig pangás az egyik oldalon, valamint túl sok, elfolyni nem képes energia a másik oldalon.
A Civirsh gyakorlatsorozat képes a belső energia erejét idegek mentén futtatni, így Arga-bilgét (Yin-Yang) kiegyensúlyozva a khii-vér keringését egyensúlyban tartani. A belső energia csak tudatos mozgásokkal indítható el. A mozdulatok ereje képes a belső energiát kifejleszteni és továbbterjeszteni. Ez az energia minden ízületet és belső szervet tisztít, közvetlen hatással van pl. a hormonrendszerre és az emésztésre, hogy kiemeljek néhány apróságot.
Ez a gyakorlatsor mindenki számára könnyen elsajátítható és biztonsággal alkalmazható. Tehát, akár gerincproblémák, akár reumás panaszok vagy ízületi kopások esetén is „igénybe vehető”.

Bevezetőmben ejtettem néhány szót arról, hogy a gyakorlatok formázzák az alakot, de a cím is utal erre a tényre. Sokan érdeklődnek, hogy milyen fogyókúrát javaslok. Semmilyet! A teljes életmódváltás meghozza gyümölcsét, de ezt érdemes megtámogatni más oldalról is. Nézzük mire is gondolok!

A súlyfelesleg kérdése nem kizárólag hajlam és testalkat kérdése, hanem sok esetben egyenes következménye a válogatás nélküli és mértéktelen étkezésnek és az elkényelmesedett életmódnak. Amit még mindenképpen fontosnak tartok megemlíteni, hogy ide tartoznak a negatív lelki tényezők is, de most a hely szűke miatt nem térnék ki rá részletesen! Természetesen, az elhízás hátterében meghúzódhat hormonzavar, anyagcsere-probléma és egyéb panaszok is, ilyenkor mindenképpen szakember segítségét ajánlatos igénybe venni.

Civirsh - VízütögetőAz emberi test bizonyos elemekből tevődik össze, amelyek meghatározzák a testi és lelki jellemzőket. A nem megfelelő táplálkozás, a túlzott cukor- és édességfogyasztás, az erősen sózott, bő olajban sült, nehezen emészthető ételek a víz és föld elemet növelve elhízáshoz vezet. Amikor az étel túl sok föld elemet tartalmaz, az a test építőfolyamait elősegíti, raktározásra ösztönöz. Amikor túl sok víz elemet foglal magában, akkor szintén a badkan elem nő. A badkan elem növekedését a shar és a khii elemet tartalmazó, anyagcserét fokozó, emésztést könnyítő, zsírégető ételek fogyasztásával lehet csökkenteni.

A túlsúly szellemileg, testileg és lelkileg is megterheli a szervezetet, megakadályozza a természetes energiakeringést. Gátolja a vérkeringést, túlterheli az emésztőrendszert, gyengíti a szívet, vérsűrűséget okoz. Testünk – hogy a túlterhelt emésztési folyamatokat segítse – az agytól vonja el a vért. Ennek következményeként különböző betegségek alakulnak ki. Összefoglalva akár azt is írhatnám, hogy a túlsúly az öngyógyítás természetes folyamatát gátolja.

A Civirsh zsírégető gyakorlatai tisztítják a vért, erősítik a hátgerinc alsó régióját, felgyorsítják az anyagcserét, így a felesleges anyagok képesek eltávozni a testből. A mozdulatoktól a kötőszövetben helyreáll a mikrocirkuláris keringés, fellazulnak a zsírszövetek. Ezáltal a zsír előbb a sejt közötti állományban, majd a nyirokrendszeren és a vénás keringésen keresztül, a vesén át távozik a szervezetből. Rendszeres gyakorlása minden erőfeszítés nélkül meghozza a várt eredményt!

Hogy én miért is szeretem a Civirsh-t?

Egyszerű: harmonikusan erősíti, lazítja és nyújtja az izomzatomat, eredményesen alakítja fizikai testemet, javítja a tartásomat, oldja a bennem – néhanapján 😉 – felgyülemlett stresszt, növeli a fizikai és pszichikai teherbírásomat. Ezen kívül javítja az általános közérzetemet, vitalizál, EGÉSZséget teremt. Kell ennél több?!