Shang-gung

Minden emberi lény ugyanarra törekszik: boldog és harmonikus életre. A hétköznapokban azonban rengeteg olyan élethelyzettel találjuk szembe magunkat, amelyek stresszt, feszültséget váltanak ki belőlünk.

Kikerülni nem lehet őket, de törekednünk kell megfelelő kezelésére. Nyugaton az emberek munkaidejét egyértelműen meghatározzák, pl. reggel 8-tól délután 5-ig. Egy idő után azt vesszük észre, ez sem elég elvégezni rengeteg teendőnket, főleg, hogy otthoni feladataink is csak tornyosulnak, egyre több szabadidőnket használjuk fel, míg végül nem is marad több – életünk felgyorsul, futunk és futunk, de nem érjük utol magunkat. Ez viszont fokozza a szorongást, a stresszt, a munka ugyanis a folyó szüntelen hullámzásához lesz hasonlatos. A probléma abból fakad, hogy sohasem hagyjuk igazán abba a munkát, nem csendesítjük le magunkat, elménket, ezek pedig negatív hatással vannak belső energiarendszerünkre, és betegségek felé hajtják a testet. Persze megemlíthetném még a körülöttünk lévő állandó sugárzásokat, elektromágneses mezőket, gyógyszereket, növényvédő-szereket, stb. amelyek mind-mind megzavarják rendszerünket.

Testünk úgy van megtervezve, hogy meggyógyítsa önmagát. A testnek az a képessége, hogy fenntartsa egészségét és leküzdje a betegséget, valójában a természet legfigyelemreméltóbb vívmányai közé tartozik. De olyan világba kerültünk  – ahogy már utaltam rá -, amely módszeresen megzavarja ezt a természetes képességet, ezért tudatosan kell foglalkoznunk az egészségünkkel, ha valóban azt akarjuk, hogy sikerüljön megőrizni teljes épségét.

Olyan világban élünk, melyet az óra és a naptár irányít, nem pedig a test, bolygók és ég természetes ritmusa. Az életmódtanács.info oldalon segítségre lel(het)tek a test fizikai szinten való támogatására, a helyes táplálkozás és a megfelelő koncentrált hatóanyag bevitelével kapcsolatosan.

De a tökéletes harmónia eléréséhez ez nem elég. A test, a tudat és a lélek együttes támogatása hozza meg azt az egyensúlyt, amelyet EGÉSZ-SÉGnek nevezünk.

Számtalan módszer létezik arra, hogy a test megfelelő táplálásán kívül tökéletes harmóniába hozzuk magunkat, és plusz energiákat mozgósítsunk,  a teljesség igénye nélkül kiragadott példákat sorakoztatok fel: különböző meditációs technikák, jóga, számtalan keleti küzdősport, egyes táncfajták, EFT, …

Számomra a belső egyensúly megteremtését egy kevésbé ismert harmonizáló gyakorlatsort segítette elő. Évekkel ezelőtt előadássorozaton vettem részt, melynek előadója Dr. Danima Damdindorj többször említést tett egy bizonyos tibeti energetizáló gyakorlatról, amelyről érdekességképpen elmesélte, hogy az 1980-as évek végéig kizárólag tanítóról tanítványra öröklődött a tudás. Világi ember számára rejtve volt ez a több ezer éves hagyományon alapuló gyakorlatsorozat, amit a buddhista szerzetesek gyakoroltak mindennapi életükben. A gyakorlat gyökerét Lou–yang városban őrizte meg Tian- Rui Shen tanítómester, akinek a gyakorlat hatására gyógyult meg – mozgását is korlátozó – bőrbetegsége. A mester 50 évig megszakítás nélkül gyakorolt és elérte azt a képességét, hogy képessé vált eszköz nélkül gyógyítani, ami egy magasabb rezgésű energia eredménye.

Kellően felvillanyozva kerestem rá az interneten, hogy miként is lehet ezt elsajátítani. Rövid leírást találtam róla (amit alább Ti is olvashattok), azonnal felvettem Danimával a kapcsolatot, megkértem értesítsen, ha tanfolyamot tart. Néhány hónap múlva jött az értesítő, mehetek! Rám fért, nagyon is… akkor már évek óta nem aludtam át egyetlen éjszakát (persze így van ez, ha valakinek sok kicsi gyereke van 🙂 igaz akkor még csak első gyermekem született meg), a sok cipeléstől a hátam, derekam fájt, nagyon fájt!, komoly egészségügyi problémám nem volt, de “valami” hiányzott…  Azóta nap, mint nap folyamatosan elvégzem a gyakorlatsort (időközben elsajátítottam a 2. részét is. A 3.-at valószínűleg sosem fogom, hacsak nem vonulok vissza és állok be tibeti szerzetesnek, ugyanis a hagyomány szerint oly óriási energiákat képes megmozgatni, hogy akár az időjárás is befolyásolhatóvá tehető, így világi ember számára rejtve marad) és élvezem áldásos hatását… A hát-, derék-, nyak fájásom (a most már állandó számítógép előtt ülés miatt) gyönyörűen kordában tudom tartani; nehezebben jövök ki a béketűrésből – a negatív érzelmek, mint a harag, a düh, a függés, a vágyakozás, a kevélység, a kétely, stb. kevésbé képesek felülkerekedni rajtam (persze nem vagyok szent 🙂 ) és az az imént említett “valami” is bearanyozza mindennapjaimat. Szavakban nehezen kifejezhető, de ha egy-egy nap kimarad, nincs módom elvégezni a gyakorlatot, akkor közeli családtagjaim azonnal megjegyzik: shang-gungozz!

A bennünk felgyülemlő, utat találó romboló érzelmek képesek igazán beteggé tenni minket, felborítani a bennünk lévő harmóniát és mindenféle emésztési, ízületi, bőr és egyéb, akár nagyon súlyos problémákat okozni.

Ez az írás azért született, hogy egyéb „szinteken” való barangolásra hívjon benneteket a Shang-gung, az Illatos gyakorlatok segítségével.

Nézzük, hogy mit is takar ez a rejtélyes elnevezés:

„A shang-gung egy több ezer éves hagyományon alapuló gyakorlat sorozat, amit buddhista szerzetesek gyakoroltak mindennapi életükben. A gyakorlat az emberi testben keringő energia keringését egyensúlyba hozza. A kéz nyitó, záró és  körző mozdulatai a testet körülvevő meridiánokon levő pontokra közvetlenül hatást gyakorolva energia teret képez. A gyógyító energia a belső szervekben egyensúlyt teremtve szabad utat biztosít a khii számára.

A két kéz úgy működik mintegy antenna, felveszi az energiát és bejuttatja a meridián pontjain keresztül a központi idegrendszerbe és a belső szervekhez.

A megmozgatott energia kihajtja a testből a méreganyagokat és szervekben egyensúlyt teremtve a betegséget megelőző és gyógyító hatást fejt ki.

A felszabadult energia az idegsejteket regenerálja és új idegsejteket is, működésbe hozza. Ezért a gyakorlatsorozat másik neve Elmét élesítő gyakorlat. Gondolkodó képességet javítja, és elmét élesíti. Gyerekeknek a tanulást, idegen nyelvtanulást nagymértékben növeli. Időseknél erősen javítja a memóriát.

Az öregedést főleg a kéz és a láb mozdulatlansága okozza. Az emberi testet tápláló, energiát pótló, frissítő régiók mind a karon és lábon vannak. Ezért a kéz és láb mozgatásával „haldoklót életre lehet kelteni, és az öreget fiatallá lehet varázsolni”.  A 12 meridián tápláló pontjai a kar és a láb végén helyezkednek el. A vérkeringési és az anyagcsere betegségek ezeknek a pontoknak az elzáródásából erednek.

Van egy keleti közmondás, hogy „ a tó vize bőséges, akkor a patak vize is bő. Ha nincs elegendő víz a tóban, akkor a patak is kiszárad”. A pontoknak az energia mennyisége és a vérkeringés élénksége az anyagcserére közvetlen hatással van.

A tápláló pontok az elemek egyensúlyát teremtve az energia akadálymentes keringését biztosítja. Ha ez zavart szenved, akkor betegség alapjául szolgál.

A gyakorlat mozdulatai rendkívüli energiát és különleges képességet fejlesztenek ki. Az érzékszervek működését nagymértékben javítja.

A gyakorlatot mindennap ajánlatos végezni legalább egyszer, de ha valaki meg akar gyógyulni valamilyen betegségből, akkor többet is javasolt elvégezni.

A gyakorlatot 5 éves kor felett bárki elsajátíthatja.”

A fenti összefoglaló, idézett szöveg Dr. Danima Damdindorj-tól származik.

A Shang-gung gyakorlatsor egyszerű technikái mindenkinek – aki abban a stresszt kiváltó, szennyezett, sokszor természetidegen, energiát összekuszáló környezetben él, amely átelektronizált világunkat jellemzi – segítséget nyújt, aki szán életéből napi 18 percet az elvégzésére. Lassacskán majd szokásunkká válik, és a tökéletes nyugalom érzete kisugárzik egész napunkra, akkorra is, amikor élénk tevékenységet folytatunk. Apró, de hatékony segítség ez az elme és a test egészségének megőrzésére.