Köhögéscsillapítás a keleti gyógyászat segítségével

Elment a hangom, köhögök… Lehalkultam.

Ragaszkodás, gyász, félelem, ha lelki szinten közelítek az élethelyzethez, és mivel a tüdő a szív közelében helyezkedik el, a bánat és a fájdalom gyakran szintén gyengíti.

Advent időszaka van, amikor leginkább nem az ajándékok megvásárlására, a lakás takarítására kellene összpontosítani – persze, ezt sem hagyhatjuk figyelmen kívül 🙂 – , hanem megerősíteni az erkölcsi-szellemi erőit. Tökéletes időszak az erények kifejlesztésére… A rekedtségem a második héten, a Mértékletesség hetében tört rám. Kiválónak is mondható az időzítés, így képes lehetek/vagyok kiterjeszteni a tudatosságot a beszédre is, bár a hazudozás, rágalmazás, durva beszéd egyébként sem kenyerem, de elég sokat tudok beszélni, aki ismer nem újdonság 😉  Ki tudja, még a végén megszületik bennem a megfontoltság erénye?! 😉

De visszatéKöhögés elleni praktikarek a keleti gyógyászat rejtelmeihez, megosztom Veletek, hogy milyen egyszerű praktikákat vetettem be, hogy minél kevésbé viseljen meg a betegség és bár hangom nincs sok, de életkedvem, lelkesedésem, energiám töretlen!

A légzőszervi megbetegedések okai között általánosságban elmondható, hogy szerepet játszik a helytelen táplálkozás, az időjárás viszontagságai, a rossz testtartás, a helytelen légzés, a testmozgás túlzásba vitele ugyanúgy mint annak elhanyagolása, a rossz minőségű, állott levegő és a lelki tényezők.

Először is váltott orrlukú légzést alkalmaztam. A belégzésnél egyik orrlukamat befogtam, miközben a másikon beszívtam a levegőt, kilégzésnél pedig épp fordítva, azt az orrlukat fogtam be, amelyiket az előbb a belégzésre használtam. A jobb orrlukon át történő belégzés és a balon át történő kilégzés növeli a test melegét és tüzét, ezt nevezik naplégzésnek is. A bal orrlukon át történő belégzés hűti és nyirkossá teszi, ezt holdlégzésnek is hívják.

Kicsit részletesebben is igyekszem elmagyarázni. Ha a tüdő váladékos és pang, akkor a naplégzést ajánlott elvégezni. Ha gyulladásos tüdőbaj vett le a lábunkról, akkor a holdlégzést válasszuk. Ha száraz köhögéssel és álmatlansággal küzdünk,akkor a holdlégzést gyakoroljuk, ha pangásos, ún. hideg állapotok vannak jelen testünkben, akkor a naplégzést részesítsük előnyben.

Torokfájásra kiváló egy kis egyszerű kurkumás sós meleg vízzel való gargalizálás. Bár én ezt most kihagytam, mert szinte azonnal hatott a tibeti-mongol “praktika”: a hüvelykujjaim bizonyos ponton való megszúrása és egy-két csepp vér “kibuggyanása”.

Bonyolult és túlságosan hosszadalmas lenne leírni az ajurvéda és a tibeti-mongol praktikákat típusok szerint , így inkább megosztok egy amolyan “jollyjoker”, házilag is egyszerűen és könnyen elkészíthető receptet, ami ezidáig még mindenkinek segített, akit a köhögés gyötört. Még a gyerekek is szeretik, ami ugye fontos szempont!

Keverjünk össze 1-1 teáskanálnyi gyömbérport, kardamomot, fekete borst, kurkumát, fahéjat, szegfűszeget 3 teáskanálnyi finomítatlan nádcukorral. Ha egészben jutunk hozzá a fűszerekhez, akkor kávédarálóban őröljük finommá a cukorral. Egy adagot (3 teáskanálnyit) vegyünk ki a keverékből és tegyünk hozzá egy kis mézet, meleg vizet és fogyasszuk el. Legalább 3 napig alkalmazzuk, a tapasztalat az, hogy nem is lesz tovább szükség rá 🙂

Mindenkinek jó egészséget kívánok!