Fogaink védelmében – trükkök a helyes fogápoláshoz

Azt hiszem kijelenthetem, hogy a gyermekkori fogproblémák örök téma. Mit tehetünk, hogy a gyerkőcök fogai egészségesek maradjanak? Elsősorban nem az idevonatkozó táplálkozási ajánlásokat emelném ki, de természetesen említést teszek róla.

Sőt, ebben az írásban nem szeretnék kitérni a kereskedelmi forgalomban kapható hiper-szuper gyermekfogkrémek összetételére sem, amelyekben többek között rákkeltő és idegrendszert károsító hatású vegyületek is találhatóak. Ha valaki szeretne elmélyedni a témában, bátran vesse magát bele, merítkezzen meg, a belefulladást célszerű elkerülni, mert nincs értelme, ragadjátok meg a mentőövet.

27245792 - mother and daughter brush my teethAmi ezt az írást életre hívta az az, hogy úgy találom, a legtöbb problémát az jelenti, hogy a kicsik egész egyszerűen nem tudják, mi az a fogmosás, pontosabban, hogy hogyan is kellene azt helyesen kivitelezni. Ez különben életkori sajátosság. Nagyikám, aki aktív éveiben (nyugdíjas már vagy 20 éve, de még most is baromi aktív! ) fogászati asszisztensként dolgozott, elmagyarázta, hogy a gyerkőc 9-10 éves koráig egész egyszerűen nem tudja koordinálni a kézmozdulatokat a szájában – bármennyire is igyekszik! -, képtelen alkalmazni a megfelelő fogmosási technikát, így mindenképpen segítségre szorul.

A tapasztalatom sajnos az, hogy nem elég, hogy ott állok felette és nézem…

Sok felnőttre is jellemző, hogy nem tanulták meg gyermekkorban a helyes technikát, és sajnos emiatt a kelleténél több gond akad a fogaikkal. A helyes fogmosási technika nem titkos, és sosem késő elkezdeni!

Röviden az a lényeg, hogy egyedül a rágófelületet lehet csiszatolni, de a fog két „oldalát” nem, ott csak kicsi körkörös mozdulatot szabad végezni, legalább 15-20x, vagy egy fentről kb 45 fokban lefelé, ill. felfelé irányuló mozdulattal – attól függően, hogy az alsó vagy felső soron takarítunk – eltávolítani a nem odavaló dolgokat. Legalább reggel és este kell alkalmazni az eljárást.

A fogmosás során távolítjuk el a lepedéket vagy más néven a plaque-ot. Ha ez elmarad, akkor a felhalmozódott lepedékben lévő baktériumok és anyagcseretermékeik felelősek a fogszuvasodás és a fogágybetegségek kialakulásáért.

Kicsit kifejtve a fenti technika lényegét, álljon itt egy írás Dr. Gera István tollából:

„Ez az úgynevezett módosított Bass-technika: fogkefénket félig az ínyre, félig a fogra helyezzük úgy, hogy a sörték az íny felé nézzenek, és a fogkefe feje a fogfelszínnel negyvenöt fokos szöget zárjon be. Ezután enyhe nyomást alkalmazva körkörös mozgást végzünk 15-20 alkalommal.

Ez alatt a fogkefe sörteszálai – amennyire lehetséges – behatolnak a fogak közötti területre és hatékonyan tisztítják az ínyszélt és a fognyakat is. Körkörös, vibrációs mozgás után a fog koronai része felé söprő mozgást végezhetünk, ezzel eltávolítva a fellazított lepedéket. Amennyiben ezt elvégeztük, a következő 2-3 fogra helyezzük át a fogkefénket. Eddig a fogak oldalát tisztítottuk, a rágófelszínek tisztítását a megszokott módon javaslom.

Ez a technika a fognyak és az ínyszél kényes területét alaposan tisztítja, hiszen innen indul ki a legtöbb fogágybetegség, illetve ezek a területek a fog domborulatai miatt kevésbé öntisztulóak. A körkörös mozdulatok nem koptatják sem a fognyakat, sem az ínyszélt.

Minden esetben ajánlom, hogy a fogkefével történő mosást egészítsék ki fogköztisztítással is. Ez történhet fogselyemmel vagy fogköztisztító kefével. Ilyenkor a fogak egymás felé néző oldalait tisztítjuk meg.”

Mire érdemes figyelni?

Arra, hogy minél jobban megőrizzük fogaink egészségét a fogmosás mellett:8506862 - toothbrush with toothpaste and fresh leaves of mint on a white background.

  • Puha sörtéjű fogkefét használjunk gyerekeknél, felnőtteknél egyaránt, amelyeket kb. félévente cseréljünk.
  • A fogzománcnak az sem tesz jót, ha hirtelen hőingadozásnak van kitéve pl. forró étel után rögtön jéghideg üdítőt iszunk, vagy jégkrémet eszünk. Ez különben az emésztésünknek is nagyon káros, de arról majd egy másik bejegyzésben.
  • Tiszta, méreganyagoktól mentes fogkrémet használjunk!
  • A száj és a fogak higiéniáját jótékonyan szolgálják a szájvizek, amelyek fertőtlenítő hatásúak, így a szájban található baktériumok és vírusok elpusztításával segítenek megelőzni a fogszuvasodást, ínygyulladást, a rossz leheletet, valamint a dentális plakk képződését. Én gyerekeknél nem ajánlom, de a felnőtteknek segítség lehet. Itt is mindenképpen figyelni érdemes, hogy ne tartalmazzon káros anyagokat!
  •  A fogkeféinket időről időre bio fertőtlenítőszerrel fertőtlenítem, hogy elkerüljem a baktériumok, vírusok kefén való megtelepedését.

A keleti gyógyászat úgy tartja, hogy a kisgyermekkori fogproblémák hátterében a magzati korban fellépő esetleges hiányok mutatkoznak meg. Ezen a leginkább úgy segíthetünk, hogy még a várandósság előtt „kitakarítjuk” a pici 9 hónapig használatos albérletét, majd feltöltjük tápanyagokkal szervezetünk, és pocaklakó korában is tudatosan táplálkozunk, támogatjuk mindkettőnk testét.

És elérkeztünk a táplálkozás fontosságához. Figyelmet kell fordítani arra, hogy a lehető legegészségesebben tápláljuk gyermekeinket és magunkat is, éljük a lehető legtermészetesebb életmódot – amennyire napjainkban ez lehetséges. Kerüljük a finomított termékeket, a fehér lisztet, a finomított cukrokat, a mindenféle adalékanyagokkal dúsított élelmiszereket, vezessük be az ÉLŐ táplálékokat.

34725506 - carrot and apple isolated on whiteA kekszek fogyasztását is célszerű csökkenteni gyermekeinknél, mivel a kekszeknek az a rossz szokásuk, hogy szeretnek jó alaposan beleragadni a fogacskákba. Inkább adjunk nekik friss gyümölcsöt, zöldséget rágcsálnivaló gyanánt. Ráadásul azok nem csak egészségesebbek, de magával a rágással a fogak és az íny is erősödnek.

Az alapos rágás folyamata, fontossága egyébként is elengedhetetlen, mivel rágás nélkül nincs bélműködés, a helyes bélműködés híján nincs egészséges élet… és ismét felvetődik egy újabb bejegyzés témája.

Erős, egészséges fogakat kívánok,

Varga Nikoletta